Wednesday, October 26, 2011

Warna - warni kejohanan sukan tahunan SKMU 2011

Pada 19 .10.2011 yg lepas acara kemuncak kejohanan sukan tahunan skmu telah diadakan dgn jayanya, bermula dgn acara pembarisan hinggalah ke acara penamat iaitu acara tarik tali, secara keseluruhannya sukan thn ini memang meriah dr segi aktiviti, penglibatan dan penganjurannya. Tahniah diucapkan kpd semua yg terlibat samada secara langsung @pun tak langsung.

Cikgu Rash bersama peserta rumah merah dgn tema Ali Baba & 40 org penyamun, mengulangi kejayaan yg dikecapi pd thn lepas iaitu johan kategori pembarisan padang.

Rumah Biru dgn motonya "Biru Biso Sokmo" memenangi kategori khemah tercantik.

Seperti sudah menjadi tradisi di SKMU, saban thn asyik kuning jer yg menjuarai secara keseluruhannya, apa2 pun tahniah diucapkan kpd peserta rumah kuning dan guru2nya.

Hijau pun tidak ketinggalan memeriahkan acara pembarisan dgn tema pokok2 yg menghijau.

Ustaz Solah sedang memikirkan idea terbaik utk menghias khemah rumah merah.

Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing, itulah semangat yg ditunjukkan oleh guru2 rumah biru. Cikgu2 dio pun biso jugak ni, tokleh tebe sentuh ni, namokannya patut po ular, kena biso nahas nnt, huhu.

Hijau yang mendamaikan, sejuk mata memandang.

Cantik pintu gerbang rumah kuning, hasil kudrat cgu Nik Sukriman, katanya dio buat pintu tu kat rumah lg, kul 9 mlm baru start buat, huhu

Sama mcm thn lepas, cgu rash kekal di rumah merah, last year rumah merah dpt n0. 2 but this year jatuh ke no. 3, namun begitu tak kisah la, asalkan budak2 happy cukup lah, cgu hanya penat sorak jer, yg penting semua happy dgn sukan w/pun everybody dah tak cukup tenaga nak kerah.

Hari pertama diadakan acara sukaneka, cgu rash secara volunteer menjadi MC tuk pg tu, penat suara duk melaung ngan hela tu, kalau kat titom dulu, kerja tu dah sebati ngan cgu rash, tp kat skmu lain ceritanya, cgu rash jadi jurufoto secara tetap dan berpencen.

Mcm org gila kuasa la pulak cgu Rash ni, lepas pegang hela, kilik fail pulak, ada2 aja kerja yg dibuatnya. Itulah semangat cgu muda bila sesuatu acara @ program diadakan, semestinya kudrat tenaga muda diperlukan. Ye la kalau program2 mcm ni takkan la nak suruh mereka yg 50an atau 60an yg uruskan, mereka tu tgu saat dan detik jer nak pencen, sepatutnya diorang tu duk bawah khemah jer jd tetamu vip.

Acara gelek tayar, nampaknya budak2 kat sini tak reti sgt gelek tayar ni, gelek tayar mcm kekok jer.

Susun dan jalan atas bata (kayu)

Tarik bola guna gelung rotan.

Cgu Rash bertugas sebagai juri pencatat tuk acara lontar peluru, hakim nya pulak cgu Naim.

Permulaan yang sempurna bg acara 100m murid thn 6.

Cgu Rash bersama anak2 murid kesayangannya.

Di hari kedua ni, diadakan acara saringan utk acara padang, ketika ini hujan turun mencurah-curah dan semakin lebat. Namun bak kata pk ko 'huje ko ribut ko sukea tetap diteruskan'....emmm ye la tuh, maka kami pun basah bejerok la pd hari itu. Bukan apa malas nak gi berteduh, lagipun dah basah, so kalau lambat habis lambat la balik coz kerja2 mcm ni kami jugak yg kena buat. W/pun begitu sekali sekala main sukan dlm hujan dan selut ni best jugak, pdg becak semacam jer, budak2 ada yg amik kesempatan main lumpur mcm kuba berkube dlm sawah, maklum la nak berkube kat rumah tak boleh coz rotan menunggu, so di pdg ini lah saat yg dinantinya, huhu.

Harapan rumah merah, adik amanul dan al-amin, namun begitu kedua-duanya tewas dlm acara saringan 100m.

Setelah selesai mendirikan khemah, posing jap.

Walkie-talkie digunakan utk jarak yg jauh, dgn harapan leh la guna tuk acara 100m, sorang duk kat pelepas dan sorang duk kat penamat, emmm hampeh, baru 80m pun dah tak jelas, sib baik beli dua jer, ikutkan pk ko dio suruh beli 4, haha...

Kerjasama berpasukan meringankan beban yg di pikul. Syabas diucapkan pd adik2 rumah merah ni, semangat mcm ni la yg kita mau kan, menang atau kalah adalah perkara kedua, yg penting adalah kerjasama bak kata wonderpet.

Ydp Pibg menyampaikan hadiah kpd pemenang, johan dan naib johan adalah rumah hijau, ke-3 rumah biru. Adik Zikri dr rumah hijau juga dinobatkan sebagai olahragawan sekolah.

Si cilik menunjukkan kehebatannya dlm acara 50m

Merah tewas pd rumah hijau dlm acara tarik tali separuh akhir
Kuning juga tewas pd rumah biru. Maka final adalah biru vs hijau dan juaranya adalah biru, meme patut biru biso sokmo.

2 comments:

tinta hatiku said...

Walau penat dekat 5 hari.
Berpanas terik sehari suntuk!
Berhujan lencun keesokannya, kejohanan sukan tahun ni adalah TERBAEK bg mak tau....

Happy sesangat....

p/s: sunburn kat muka ni tak abis lg weh....

Karl Laksamana said...

saya pun rasa begitu, yg thn lepas2 xtau la mcm mana coz i still baru kat skmu, but i rasa this year more better than last year, tp sayang our gb not together with us, huhu